Liczba -2 jest pierwiastkiem wielomianu W.
PsychoX1989: Liczba −2 jest pierwiastkiem wielomianu W. Wyznacz jego pozostałe pierwiastki.
W(x) = 2x3 + 9x2 + 13x + 6
19 wrz 20:31
Eta:
dzielimy wielomian W(x) przez dwumian ( x +2) ( możesz pisemnie)
ja dzielę schematem Hornera
2 9 13 6
−2 − 4 −10 − 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 5 3 0 => 2x2 +5x +3 ( wynik z
dzielenia
więc:
W(x) = ( x +2)( 2x2 +5x +3)
dla 2x2 +5x +3 −−− policz deltę i wyznacz pozostałe pierwiastki
Powodzenia
19 wrz 20:50
Eta:
I co
PsychoX1989 ? ....

rozwiązanie zadania dokończone?
19 wrz 21:30
Warchlak: To banalne, ale dopisze do konca
2x2+5x+3
Δ=25−4*3*2=1
√Δ=1
x=(5−1)/4=1 ⋁ x=(5+1)/4=3/2
Wiec:
x ∊ {−2, 1, 3/2}
19 wrz 23:17
Eta:
19 wrz 23:21
AROB: Witaj
Eta. Dopiero zaczynam , nie było mnie w domu.
19 wrz 23:48
Eta:
Witam

Ja niezmiennie na "warcie"
19 wrz 23:59
AROB: Właśnie widzę i podziwiam, ile się napracowałaś.
20 wrz 00:01
Eta:
20 wrz 00:08
Eta:
No i pochwalę się ,że w międzyczasie zrobiłam 30słoiczków powideł śliwkowych.
Mam zatem zapasy na zimę

( wnusie je uwielbiają , jak przyjadą będzie radość
20 wrz 00:13
AROB: 
, gratuluję! To prawdziwy TYTAN PRACY z Ciebie. Dobrze takim wnusiom.
20 wrz 00:26
PsychoX1989: Genialna strona, brawa dla stwórcy
21 wrz 16:03
Ala: warchlaku masz błąd: x=(−5−1)/4=−3/2 lub x=(−5+1)/4=−1
11 paź 19:44