trójkąty
niezdam: W trójkącie ABC dane są kąty wewnętrzne: |kA|= 30o, |kB|= 40o. Oblicz miarę kąta między
prostymi zawierającymi wysokości opuszczone z wierzchołka A i z wierzchołka B
oraz między prostą zawierającą wysokośc poprowadzoną z wierzchołka B i dwusieczną kąta
zewnętrznego przy wierzchołku A.
26 maj 19:50
Mila:

a)
∡C=180
0−(30
0+40
0)=110
0
∡ABD=90−30=60
∡BAE=90−40=50
∡x=180−(60+50)=70
26 maj 22:58
Mila:

β=60
x=75+30=105
105+60=165 zostaje 15
0 na trzeci kąt Δ, proste przetną się nad trójkątem
przetną się pod kątem 15
0
[α=75
0
δ=180−60=120
75+120>180 proste nie mogą się przeciąć pod Δ]
26 maj 23:15