matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Turkuć:
SIemka
1
1
WIedząc , ze tgα+
=2 , oblicz wartosć wyrażenia
√
tg
2
+
− całe wyrażenie
tgα
tg
2
α
znajduje siępod pierwiaskiem
26 maj 19:50
Nienor:
Podnieś do kwadratu założenie.
26 maj 19:52
Turkuć:
1
podniosłem i wyszło mi tg
2
α +2 +
tg
2
α
26 maj 19:57
Basia:
nie tak
1
tgα+
= 2 /()
2
tgα
1
1
tg
2
α + 2*tgα*
+
= 4
tgα
tg
2
α
1
tg
2
α + 2 +
= 4
tg
2
α
1
tg
2
α+
= 2
tg
2
α
√
.............
=
√
2
26 maj 20:11