funkcje trygonometryczne
julka: oblicz bez uzycia tablic i kalkulatora wartosci poddanych wyrazen.
a) (cos 81stopni + cos 9stopni)2 + (sin 81stopni − sin 9stopni)2
b) (sin 35stopni + cos 35stopni)(sin 35stopni − cos 35stopni) + 2sin2 55stopni
26 maj 19:49
Eta:
a)cos81o= sin9o i sin81o=cos9o
sin29o+2sin9o*cos9o+cos29o + cos29o−2sin9o*cos9o+sin29o= ....=2
26 maj 19:54
julka: w a) ma wyjsc 1
27 maj 22:09
Basia: w (a) nie "ma wyjść" 1, ma być 2
w (b) będzie 1
27 maj 22:17
julka: a wlasnie ze "ma wyjsc".
28 maj 20:02
julka: Eta, mozesz mi cos wyjasnic
2sin9o*cos9o sie skroci z −2sin9o*cos9o i zostanie 2sin29o+2cos29o to nie powinno byc
4?
28 maj 22:29
PW: Mój Profesor w liceum mawiał:
− Wyszło ci? Oj, to szybko schowaj!
A to co zostaje to są dwie "jedynki trygonometryczne".
28 maj 23:12
aza:
2sin29o+2cos29o= 2(sin29o+cos29o)= 2*1= ......
28 maj 23:16
julka: okej dziękuję bardzo
30 maj 20:51