matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg
leon:
Wiedząc, że sinα+cosα=
7
13
oblicz sinα−cosα
26 maj 19:46
agulka:
7
sinα+cosα=
/()
2
13
49
sin
2
α+2sinαcosα+cos
2
α=
, sin
2
α+cos
2
α=1
169
49
2sinαcosα+1=
169
120
2sinαcosα=−
169
120
(sinα−cosα)
2
=sin
2
α−2sinαcosα+cos
2
=1−2sinαcosα=1−(−
)=
169
26 maj 20:49