granice
bbb: czy moglby mi ktos wytlumaczyc dlaczego granica nie istnieje
(x,y)−>(0,0)
26 maj 19:38
Krzysiek: sprawdź czy granice iterowane są równe.
26 maj 19:39
bbb: no wlasnie sa rowne, albo po prostu mi tak wychodzi...
26 maj 19:42
Vizer:
Bo zależy od kąta φ : (zamieniając na biegunowe)
| | r2cos2φ | |
limr−>0 |
| = cos2φ |
| | r2 | |
Granica nie istnieje, bo zmieniając φ zmieniamy wartość granicy, a przecież gdyby granica
istniała powinna mieć wartość stałą.
26 maj 19:42
bbb: a nie przepraszam, nie ten przyklad.
jedna z granic dazy do 1. druga do 0 tak?
26 maj 19:44
Vizer: Tak.
26 maj 19:49
bbb: hmm
a jak mam limU{x3}{{x2 + y2}
to liczac granice iterowane obie granice wychodza nam 0, ale nie jest to wystarczajacy warunek
z tego co wiem z teori,a wiec jak to sprawdzic czy napewno granica istnieje>>
26 maj 19:50
Vizer: Metodą jaką napisałem na górze, zamień na współrzędne biegunowe i zobacz czy granica będzie
zależeć od φ.
26 maj 19:53
bbb: nie bardzo rozumiem jak to zamieniales...
26 maj 20:12
Basia: współrzędne biegunowe to r i φ
x = r*cosφ
y = r*sinφ
lim przy (x,y)→(0,0) = lim przy r→0 i dowolnym φ
podstawiasz i liczysz
26 maj 20:14
bbb: licznik jak podstawil rozuiem
a w mianowniku po prostu wyciagna r2 i pomnozyl razy jedynke trygonometryczna i wyszlo mu r2,
dlatego?
26 maj 20:18
bbb: wiec w moim pozniejszym przykladzie wyzlo by ze
| | r3cos3 | |
lim r−>0 |
| = lim r−>o r* cos3 |
| | r2 | |
26 maj 20:21
Basia:
x2+y2 = r2*cos2φ+r2*sin2φ = r2(sin2φ+cos2φ) = r2*1 = r2
26 maj 20:23
Basia:
dobrze; a limr→0 r*cos3φ = 0*cos3φ = 0
26 maj 20:25
bbb: zaomnialam o φ

dzieki wielkie za wytlumaczenie !
26 maj 20:27
Basia: uzupełnienie: bo cos3φ jest ograniczony
26 maj 20:28
bbb: a czy ten sposob tez sie sprawdzi dla takiego przykladu>
bo poprzez zamiane wspolrzednych wychodzi mi
| | rcosγsin2γ | |
lim r−>0 |
| |
| | cos2γ + r2sin4 | |
i szczerze powiedzawszy nie wiem co dalej...
26 maj 20:34
Krzysiek: tutaj np. dobrze jest dobrać taki podciąg
x=a/n2
y=1/n
n→∞
26 maj 20:53
bbb: ehh, nie polapie sie nigdy w tych granicach dwoch zmiennych
26 maj 20:55
Vizer:
No i to już przypadek trudniejszy, nie ma tak prosto, bo nie mamy to jednoznacznie pokazane czy
granica istnieje czy też nie. Skupmy się na czynniku, który nie ma przy sobie "r", bo to on
głównie tutaj wpływa na naszą granicę:
dla cos
2φ = 0, granica zmierza do 0
dla cos
2φ ≠ 0 granica także zmierza do 0
Wydaje się, że wyczerpaliśmy juz wszystkie przypadki i mozemy stwierdzić, ze granica istnieje i
jest równa 0, ale nic bardziej mylnego, bo zostało jeszcze sprawdzenie co w sytuacji gdy :
cos
2φ −> 0 ?
dlatego wybieramy drogę, która mogłaby być kontrprzykładem, spróbujmy z x = y
2, mamy teraz
Wniosek : Ta granica nie istnieje ponieważ znaleźliśmy drogę, dla której wartość
granicy jest różna od wartości granicy dla innych dróg.
26 maj 21:05