proszę o odpowiedź
gimigis: mam takie zadanie:
| π | |
naszkicuj wykres funkcji f(x)=sin(x − |
| ) i korzystając z niego, podaj rozwiązania |
| 3 | |
równania
No i ma być taka odpowiedź:
proszę powiedźcie skąd to się wzięło...
19 wrz 20:07
AROB: Pomagam
20 wrz 00:13
AROB: Równanie to ma 2 rozwiązania:
| π | | π | | π | | π | |
x − |
| = |
| + 2kπ lub x − |
| = π − |
| + 2kπ |
| 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| π | | π | | 5 | | π | |
x = |
| + |
| + 2kπ x = |
| π + |
| + 2kπ |
| 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
| π | | 7 | |
x= |
| + 2kπ x= |
| π + 2kπ |
| 2 | | 6 | |
gdzie k∊C.
20 wrz 00:22
Eta:
AROB ...
Bogdan , by dodał sprostowanie: że piszemy : nie 2kπ tylko k*
2π
by wyraźnie uwypuklić okresowość
20 wrz 00:55
Eta:
Jak widać , dzisiaj nie ma co robić, a szkoda

Jutro będzie prawdziwy "wysyp"

Zawsze tak jest w niedzielę.
Szkoda ,że nasi potrzebujący pomocy , nie wrzucaja zadań w piątki, przecież w sobote i
niedzielę nie chodzą do szkoły.
Mielibyśmy tyle czasu na pomoc , a jutro? ...zobaczysz ,co będzie się działo

!
Dobranoc
AROB, słodkich snów

do jutra,
20 wrz 01:05
AROB: Całe życie używałam 2kπ, nigdzie nie widziałam inaczej (choćby
gimigis ma w podręczniku
taką postać), a ponadto ma to uzasadnienie w porządkowaniu jednomianów: liczby wymierne
poprzedzają liczby niewymierne. Tym razem zostanę przy swojej i ogólnie stosowanej wersji.
20 wrz 01:10
AROB: Dobrej i spokojnej nocy,
Eta. Nabierz sił na jutro.
20 wrz 01:12