Trygonometria
Marque: Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi, wiedząc, że
α∊(0o,90o)∪(900,1800):
a)1−2sin2α=2cos2−1
b)cos2α−sin2α=2cos2α−1
c)sinα*(1sinα−sinα)=sin2α
d)cosα*(1cosα−cosα)=sin2α
e)2cos2α−1=1+2tg2α
f)2sin2α−1=1+2ctg2α
g)11−sinα+11+sinα=2cos2α
h)1−sinα=ctgα−cosαctgα
i)1−cosα=tgα−sinαtgα
Wiem, że trochę tego dużo, ale dla takich ekspertów jak Wy to zajmie kilka minut, a mi
baaaardzo pomoże.
26 maj 19:11
Vizer:
a)
L = 1 − 2(1 − cos
2x) = 1 − 2 + 2cos
2x = 2cos
2x − 1 = P
b)
L = cos
2x − 1 + cos
2x = 2cos
2x − 1 = P
c)
| | sinx | |
L = |
| − sin2x = 1 − sin2x = cos2x ≠ sin2x ≠ P (podejrzewam, że pomyłka w |
| | sinx | |
przepisywaniu)
d)
| | cosx | |
L = |
| − cos2x = 1 − cos2x = sin2x = P |
| | cosx | |
e)
| | 2sin2x | | 2 − 2cos2x | | 2 | |
P = 1 + |
| = 1 + |
| = 1 + |
| − 2 = |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
f)
| | 2cos2x | | 2 − 2sin2x | | 2 | |
P = 1 + |
| = 1 + |
| = 1 + |
| − 2 = |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
g)
h)
Enjoy.
26 maj 19:33
Marque: Nie, nie wiem jak mógłbym ci się odwdzięczyć

!
Dziękuję za poświęcony czas

!
26 maj 19:36