matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całkowanie przez podstawienie
wery:
Czy potrafi to ktoś rozwiązać? przez podstawienie
cosx dx
∫
√
2sinx+1
26 maj 19:02
Vizer:
√
2sinx +1
= t 2sinx + 1 = t
2
2cosx dx = 2t dt cosx dx = t dt
t
∫
dt = ∫ dt = t + C =
√
2sinx + 1
+ C
t
26 maj 19:13
wery:
dzięki!
26 maj 21:11