policz całkę
annie: ∫(x+1)√2x+1= przez podstawienie
√2x+1=t
2x+1=t2
2dx=2tdt
dx=tdt
x=t2−12
∫(x+1)√2x+1=∫(t2−12 +1)*t*tdt = ∫(t2−1+22)* t2*dt = 12 ∫ (t2 +1)*t2*dt=
12 ∫(t4 + t2) dt = 12 ∫ t4 dt + 12 ∫ t2dt = 12 *t55 + 12 *
t33 +c = 110 t5 + 16 t3 + c = 110 (√2x+1)5 + 16 (√2x+1)3 +c
Czy to jest dobre rozwiązanie?
26 maj 18:49
Basia: bardzo dobre
26 maj 18:53
Piotrek: mam pytanie : czy przy wyciąganiu przed całkę 1/2 nie powinno zostać t2 + 1/2 zamiast t2 + 1?
26 maj 18:56
Basia: ależ nie
| | t2+1 | | 1 | |
przecież tam jest |
| = |
| (t2+1) |
| | 2 | | 2 | |
26 maj 18:59
Piotrek: ale można też to rozumieć w sposób taki że :
dzielimy oba skłąadniki licznika przez 2 i otrzymujemy t2/2 +1/2, wtedy wyciągamy 1/2 z
pierwszego wyrażenia przed całkę i zostaje nam wyrazenie t2+1/2.
26 maj 19:03
Vizer:
| | 1 | |
Rozbijając ułamek i wyciągajac |
| przed całkę, dalej otrzymujemy przecież t2 + 1 : |
| | 2 | |
26 maj 19:05
annie: Dzięki moi drodzy, zostaliście sędziami,wygrałam "cole" od Piotrka
26 maj 19:09