Trygonometria
Marque: Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi, wiedząc, że
α∊(0o,90o)∪(90,180o):
a)sinα+tgαsinα=1+tgα
b)sinα+tgαsinα=1+1cosα
c)tgα*(1+ctg2α)1+tg2α=ctgα
d)ctgα*(1+tg2α)1+ctg2α=tgα
26 maj 18:22
Basia: tylko (b) jest tożsamością
trzeba ją udowodnić
| | sinα+tgα | | sinα | | | |
L= |
| = |
| + |
| = |
| | sinα | | sinα | | sinα | |
| | sinα | | 1 | | 1 | |
1 + |
| * |
| = 1+ |
| = P |
| | cosα | | sinα | | cosα | |
to, że pozostałe nie możesz pokazać podstawiając np. α=45
i licząc L i P
nie będą równe
26 maj 18:29
Marque: Jesteś Basia tego pewna?
26 maj 18:53
Basia: całkowicie
26 maj 18:54
Marque: To w takim razie dziękuję bardzo

!
26 maj 18:54