:)
Ola :-) : Dziedziną funkcji f jest zbiór R. Sprawdź (wykonując obliczenia), które spośród punktów:
A(−3,2), B(0,1), C(−√2,3), D(1,2) należą do wykresu funkcji f, jeśli:
a) f(x)=x2+1
b) f(x)=√2x+5
c) f(x)=2
d) f(x)=x+5
26 maj 18:09
bezendu:
B=(0,1) należy do f(x)+x2+1
A=(−3,2) należy do f(x)=x+5
C=(−√2,3) należy do f(x)=√2x+5
D=(1,2) nalezy do f(x)=2
26 maj 18:15
Ola :-) : skąd to wiesz ?
26 maj 18:17
Basia: za mało;
C i D należą również do wykresu f(x) = x2+1
A należy również do wykresu f(x)=2
26 maj 18:20
bezendu: Nie pisałem wszystkich rozwiązań ale mogę napisać
26 maj 18:22
Ola :-) : no jakbyś był tak miły i to zrobił byłabym dozgonnie wdzięczna
26 maj 18:23
Basia: punkt należy do wykresu funkcji ⇔ jego współrzędne spełniają równanie tej funkcji
f(x) = x2+1
A(−3;2)
f(−3) = 9+1 ≠2
A nie należy do wykresu tej funkcji
B(0;1)
f(0) = 02+1 = 1
B należy
C(−√2;3)
f(−√2) = (−√2)2+1 = 2+1 = 3
C należy
D(1;2)
f(1) = 12+1 = 2
D należy
i tak samo z pozostałymi funkcjami
26 maj 18:24
Ola :-): mam odpowiedzi i z nich wynika, że:
a)B,C,D
b)C
c)A,D
d)A
26 maj 18:24
bezendu:
a) f(x)=x2+1
należy B=(0,1) C=(−√2,3) D=(1,2)
b) √2x+5
punkt C
c) należy punkt A i D
d) punkt A
26 maj 18:28
bezendu: czyli moje odpowiedzi się zgadzają
26 maj 18:28
Ola :-): dziękuję wam
26 maj 18:29
Basia:
bezendu nie napisałam, że źle tylko, że za mało
26 maj 18:31
bezendu: Ale mój post był odpowiedzią na odpowiedzi Oli
26 maj 18:33
Ola :-): a wiecie jak się zabrać do tego typu zadań?
Sprawdź (wykonując obliczenia), które z podanych punktów: A(1,3), B(2,−3), C(6,−1), D(7,51)
należą do wykresu funkcji f:
| | ⎧ | 12x−4, jeśli x∊(−∞,4> | |
| a) f(x)= | ⎩ | x2+2, jeśli x∊(5,8> |
|
26 maj 18:34
Ola :-): | | ⎧ | 4x+2x2+1, jeśli x∊(−∞,5> | |
| b) f(x) | ⎩ | x−7, jeśli x∊(5,+∞) |
|
26 maj 18:36
Ola :-): tam na górze w przykładzie b jest napisane 4x+2 : x2+1
26 maj 18:38
Basia: tak samo tylko patrz, który wzór dla którego x
dla x=1 i x=2 pierwsza część (dla obu funkcji)
dla x=6 i x=7 druga
26 maj 18:38
Ola :-): mogłabyś rozwiązać jeden przykład to zaczaję lepiej a 2 sama zrobię
26 maj 18:40
Ola :-): bo tak to jakoś ciężko mi będzie
26 maj 18:54
bezendu: a sama spróbuj pokaż jak Ty to robisz
26 maj 18:54
Ola :-): okej ale się nie śmiać jak coś głupiego napisze xd
26 maj 18:55
Ola :-): | | ⎧ | 12*1−4 | |
| f(1) | ⎩ | a w tym ? co trzeba napisać |
|
26 maj 18:58
Ola :-): tam w pierwszym jeszcze =3
26 maj 18:59
Ola :-): a w tym 2 co ? bo 1 nie należy do przedziały (5,8>
26 maj 18:59
bezendu:
x
2+2 x∊(5,8>
A=(1,3) sprawdzam dla pierwszego wzoru bo 1 należy do (−
∞,4>
−3,5≠3 więc nie należy
Resztę rób sama już
26 maj 19:01
Ola :-): dziękuję
26 maj 19:03
bezendu: Nie dziękuj tylko rób pozostałe przykłady
26 maj 19:04