Domi_: f(x)= -3(x+3)(x-2)
a)wyznacz te argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości nieujmme
b)znajdz te argumenty, dl których funkcja f przyjmuje wartości 12
c)podaj przykłady monotoniczności funkcji f
20 wrz 10:34
x: f(x) = -3(x2-2x+3x-6)
f(x) = -3x2+6x-9x+18
f(x) = -3x2-3x+18 /:3
f(x) = -x2-x+6
Δ=1+25=25
√Δ = 5
x1=(1+5)/(-2)=-3
x2-(1-5)/(-2)=2
a) Wartości dodatnie: x∈(-3; 2)
b) f(12)= -x2-x+6
f(12)= -144-12+6
f(12)= -150
c)
p=(-b)/2a= 1/-2 = -1/2
f(x) rosnąca ⇒ x∈(-∞; -1/2)
f(x) malejąca ⇒ x∈(-1/2; +∞)
20 wrz 15:40
Domi_: dzięki wielkie =)
20 wrz 16:01