Matura
bezendu:

W trójkącie równoramiennym o podstawie AB poprowadzono wysokość z wierzchołka C. Wyznacz
równanie prostej zawierającej tę wysokość, jeśli A=(2,8 ) B=(−2,4 )
S=(0,6)
Prosta przechodząca przez punkt A i B
2x+b=8
−2x+b=4 /(−1)
2x+b=8
2x−b=−4
4x=4
x=1
b=6
y=x+6
Prosta prostopadła i przechodząca przez punkt S
y=−x+6
czyli prosta ta wyraża się wzorem
y=−x+6 ok ?
26 maj 17:41
Basia: wynik w porządku tylko zapisy tam masz jakieś dziwne
to chyba miało być
2a+b = 8
−2a+b = 4
bo do równania y=ax+b podstawiasz za x i y
26 maj 17:51
bezendu: czemu dziwny

mam dwa punkty A=(2,8) B=(−2,4)
układ równań (prosta przechodząca przez dwa punkty)
2x+b=8
−2x+b=4
2x+b=8
−2x+b=4 /(−1)
2x+b=8
2x−b=−4
4x=4
x=1
2+b=8
b=6
y=x+6
26 maj 17:55
Basia:
A(2;8) to x=2 i y=8
podstawiasz za x i y a nie za a i y
26 maj 17:58
bezendu: a no tak racja

dziękuje
26 maj 18:05