Trygonometria
Turkuć: SIemka
Punkt P=(x,y) lezy na końcowym ramieniu kąta skierowanego α zaznaczonego na płaszczyźnie
kartezjańskiej . Oblicz rzędną y punktu P , gdy
α=30stopni i x=2
26 maj 17:25
26 maj 17:30
Turkuć: skąd akurat wiemy , że trzeba za tg podstawić;>?
26 maj 17:31
Basia: | | y | |
bo mamy do czynienia z x i y , a tgα = |
| |
| | x | |
| | x | |
jak chcesz możesz też do ctgα = |
| podstawić |
| | y | |
26 maj 17:33
irena_1:

Narysuj ten kąt w układzie współrzędnych, na końcowym ramieniu zaznacz punkt P, którego
pierwsza współrzędna jest równa 2.
26 maj 17:34
Turkuć: a no tak dziekuje wam bardzo
26 maj 17:37