Trygonometria
Marque: Wiedząc, że sin α + cos α = 1√2, oblicz:
a) |sinα−cosα|
b) sin3α+cos3α
c)sin4α+cos4α
26 maj 17:23
Patryk: kiedyś ktoś napisał ,ze tego typu zadania można zrobić wprowadzając jedynkę trygonometryczna
wtedy mamy układ równań z dwiema niewiadomymi,a wtedy to już z górki
26 maj 17:25
Patryk: | ⎧ | sinx+cosx=1/√2 | |
| ⎩ | sin2x+cos2x=1 |
|
26 maj 17:26
F1: Nie Patryk, tak jest trudniej i bardziej technicznie
26 maj 17:28
Marque: A możesz to bardziej rozwinąć i spróbować rozwiązać, bo mi jakoś nie wychodzi ; ))
26 maj 17:28
Basia:
| | 1 | |
sin2α+2sinαcosα + cos2α = |
| |
| | 2 | |
|sinα−cosα|
2 = |sin
2α − 2sinαcosα+cos
2α| = |1 − 2sinαcosα| =
| | 1 | | 3 | | 3 | |
|1−(− |
| )| = | |
| | = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
sin
3α+cos
3α = (sinα+cosα)(sin
2α − sinαcosα+cos
2α) =
(sinα+cosα)(1−sinα*cosα)
podstaw i dokończ
sin
4α+cos
4α = (sin
2α+cos
2α)
2 − 2sin
2α*cos
2α =
1 − 2(sinα*cosα)
2
podstaw i dokończ
26 maj 17:30
Marque: Dziękuję

!
26 maj 17:40