rownosc funkcji
aloh: Wykaż że funkcje f oraz g nie są równe
| | x2 − 10x + 25 | |
f(x) = |
| , |
| | x − 5 | |
g(x) = x − 5
dziedziny wychodzą mi równe, więc nie mam pojęcia jak to zrobić w obu przykladach jest to
D ∊ ℛ\{5}
26 maj 17:13
Basia:
Df = R\{5} Dg = R
nie są równe bo mają różne dziedziny
26 maj 17:14
aloh: dlaczego w funkcji g dziedzina jest bez wyłączenia?
26 maj 17:17
Basia: a coś przeszkadza w policzeniu g(5) ?
g(5) = 5−5 = 0
przecież x−5 nie jest we wzorze g(x) w mianowniku
26 maj 17:19
aloh: rzeczywiscie troche sie zakrecilem, dzieki
26 maj 17:23