♥
Natalia :c: | | x−2 | |
Wyznacz dziedzinę funkcji f, jeśli: f(x)= |
| |
| | x3+x2−4x−4 | |
26 maj 16:42
Natalia :c: Wiem, że trzeba obliczyć równanie
x3+x2−4x−4≠0
26 maj 16:44
bezendu:
x2(x+1)−4(x+1)≠0
(x+1)(x2−4)≠0
(x+1)(x−2)(x+2)≠0
x=−1 x=2 x=−2
Df=R\{−2,−1,2}
26 maj 16:46
Natalia :c: dziękuję
26 maj 16:54
bezendu:
26 maj 16:55
Natalia :c: a dasz radę wytłumaczyć mi o co chodzi w tym zadaniu
26 maj 17:01
Natalia :c: mam rozwiązanie ale nie wiem dlaczego tak jest i nikt mi nie może pomóc
1. Wyznacz dziedzinę funkcji f, jeśli:
26 maj 17:03
bezendu: masz proste równanie wielomianowe i robisz to przez grupowanie musisz wyznaczyć pierwiastki
czyli miejsce zerowe i to jest Twoja dziedzina, bo mianownik nie może być zerem
26 maj 17:03
Natalia :c:
x2+2x−8=
x2−2x+4x−8=
x(x−2)+4(x−2)=
(x−2)(x+4)
26 maj 17:05
bezendu:
Δ=2
2−4*1*(−8)=36
√Δ=6
D
f=R\{−4,2}
26 maj 17:06
Natalia :c: Rozumiem twoje rozwiązanie jest logiczne, tylko że sorka podała rozwiązanie to co Ci je
napisałam i kazała pozostałe punkty w ten sam sposób rozwiązać.
26 maj 17:08
bezendu: Twoje rozwiązanie jest jeszcze lepsze niż moje nie musisz liczyć Δ
26 maj 17:10
Natalia :c: dzięki ale to nie moje tylko skopiowałam z tablicy xd
Wyjaśnisz o co w nim chodzi tylko prosto xd
26 maj 17:10
Basia:
jeżeli tego nie widzisz możesz pokombinować "od końca"
liczysz pierwiastki tak jak pokazał bezendu i z postaci iloczynowej masz
x2 +2x − 8 = (x+4)(x−2) = x2 − 2x + 4x − 8
czyli za 2x wpisujesz sobie −2x+4x i masz to co trzeba
26 maj 17:12
bezendu:
x2+2x−8
x2−2x+4x−8
rozpisujesz 2x na −2x+4x zobacz po dodaniu masz to samo 2x a robisz tak żeby można było
pogrupować ten wielomian (mam nadzieję, że potrafisz grupować wielomiany ? )
26 maj 17:13
Natalia :c: Tak dziękuję miałam zaćmienie mózgu :3
26 maj 17:15
Natalia :c: a jak rozpisać
x2+x−12
26 maj 17:22
Basia:
x = −3x+4x
26 maj 17:22
Natalia :c: x
2−3x+2 ? Basia jesteś wielka, że to ogarniasz
26 maj 17:25
Natalia :c: x2−6x+3x+2 ?
26 maj 17:30
Basia: nie; podstaw −3x = −x−2x
26 maj 17:34
Natalia :c: to już jest bardziej logiczne ;.
26 maj 17:36
Natalia :c: powiedz mi skąd ty wiesz? jak to zaczynasz, że wiesz że wyjdzie jest np przykład x2+x−6 i od
czego trzeba zacząć
26 maj 17:37
Basia: to jest kwestia wprawy i szybkiego wykorzystania tw.Bezout
szukam wymiernych miejsc zerowych
to mogą być ±1; ±2; ±3; ±6
gdybyś sprawdzała po kolei znalazłabyś 2
no to musi być x2+x−6 = (x−2)(x+3)
no to jeżeli muszę koniecznie grupować to mam x = −2x+3x
26 maj 17:43
Krystian : zrobiłabyś tak jeszcze 2 przykład i juz daję Ci spokój

przepraszam, że tak Cię męczę ;c
26 maj 17:47
Krystian :
x2+6x+5
x2+5x+6
26 maj 17:48
Krystian : z tego Co robiłyście wcześniej to rozumiem ale nie moge się do tego zabrać nie wiem od czego
zacząć
26 maj 17:49
Natalia :c: Stworzymy chyba fanklub
Basi 
co ty na to Krystian xd
26 maj 17:54
Basia:
x2+6x+5 "zeruje się" dla x = −1
stąd
x2+6x+5 = (x+1)(x+5)
czyli rozbicie byłoby takie
x2+6x+5 = x2+x+5x+5
x2+5x+6 "zeruje się" dla x = −2
stąd
x2+5x+6 = (x+2)(x+3)
rozbicie: x2+5x+6 = x2+2x+3x+6
26 maj 17:55
Natalia :c: Nie wiem jak Krystian ale ja jedno Ci powiem jest wielka xd
26 maj 17:58