funkcja kwadratowa
Monika: Dany jest prostokąt ABCD, w którym |AB| = |CD|= 22 i |BC|= |AD| = 10. Punkt E należy do boku
AB, punkt F, należy do boku BC, punkt G należy do boku CD, punkt H należy do boku AD i |AD| =
|BF| =|CG| = |DH|= x, gdzie x∊(0;10). Oblicz wartość x, dla której czworokąt EFGH ma
najmniejsze pole.
26 maj 16:42
Basia:

P = P
ABCD − P
EAH − P{EBF} − P
FCG − P
GDH =
| | x*(10−x) | | x(22−x) | | x(10−x) | | x(22−x) | |
10*22 − |
| − |
| − |
| − |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
220 − x(10−x) − x(22−x) = 220 − 10x + x
2 − 22x + x
2
P(x) = 2x
2 − 32x + 220
wartość najmniejszą wskazuje wierzchołek paraboli
26 maj 17:00
Monika: DZIĘKI WIELKIE!
26 maj 17:37