zadania maturalne,potrzebuję na jutro rozwiązania
Basia: 1.Napisz równanie okręgu o środku S=(2,−4) stycznego do okręgu o podanym równaniu: (x−4)2 +
(y+4)2=1
2.Wyznacz wartość parametru m tak, aby prosta 3x+5y+7=0 była prostopadła do prostej o podanym
równaniu
m2 x−(m+10)y+2=0
3. Dany jest sześciokąt foremny. Oblicz jego pole wiedząc że: krótsza przekątna tego
sześciokąta ma dł.√3 3 cm.
4. Oblicz, zakładając że log12 2=a, log6 2
26 maj 16:05
Basia:
ad.1
S
1=(4;−4) r
1 = 1
|SS
1| =
√(4−2)2+(−4+4)2 =
√4=2
r+r
1 = |SS
1|
r + 1 = 2
r = 1
i napisz równanie okręgu, w którym S(2;−4) r=1
ad.2
5y = −3x−7
(m+10)y = m
2x+2
| | 1 | |
dla m= −10 masz równanie 100x+2 = 0 czyli x = − |
| |
| | 50 | |
a to jest prosta || do OY i na pewno nie jest prostopadła do danek
dla m≠ −10 możesz podzielić przez m+10
| | 3 | | m2 | |
− |
| * |
| = −1 /*(−5)(m+10) |
| | 5 | | m+10 | |
3m
2 = 5(m+10)
3m
2 − 5m − 10 = 0
rozwiąż i podstaw do podanego równania prostej
4.
| | log122 | | a | |
log62 = |
| = |
| = |
| | log126 | | | |
26 maj 16:29
Basia:

D = 2a
d
2+a
2=(2a)
2
d
2 = 3a
2
d = a
√3
a
√3=3
√3
a = 3
dokończ
26 maj 16:33
Basia: Bardzo Dziękuje!
26 maj 16:46