Całka
Tomasz: Witam
Mam problem z dwoma całkami, moglby ktos na to spojrzec i pomoc?
Całka nieoznaczona z:
| 5x2+33x+4 | |
| dx |
| x3+3x2−105x−539 | |
oraz druga rowniez nieoznaczona:
sin
4x*cos
5x dx
26 maj 15:56
Nienor: Druga:
∫sin4xcos4xcosxdx=∫sin4x(1−sin2x)2cosxdx
sinx=z
cosdx=dz
∫z4(1−z2)2dz=...
26 maj 16:02
Vizer:
Pierwsza na ułamki proste :
| | 5x2 + 33x + 4 | |
∫ |
| dx |
| | (x − 11)(x + 7)2 | |
| 5x2 + 33x + 4 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (x − 11)(x + 7)2 | | x − 11 | | x + 7 | | (x + 7)2 | |
Policzyć układ równań i rozdzielić na 3 całki.
26 maj 16:10