Podane są 2 wektory...
PanPikuś: Podane są 2 wektory a=[1, √3] oraz b=[−1, √2]
a) oblicz miarę kątów utworzonych między tymi wektorami
b) oblicz ich sumę i różnicę
c) oblicz iloczyn skalarny
d) kąt między tymi wektorami
e) oblicz iloczyn wektorowy
f) jakie jest pole równoległoboku rozpiętego na tych wektorach?
26 maj 14:44
26 maj 14:48
Basia:
(a)
a◯b = 1*(−1)+
√3*
√2 = −1+
√6
d(a,b) = 1*
√2−
√3*(−1) =
√2+
√3
|a| =
√1+3 = 2
|b| =
√1+2 =
√3
| | −1+√6 | | −√3+√18 | | −√3+3√2 | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | 2√3 | | 2*3 | | 6 | |
| | √2+√3 | | √6+3 | |
sinα = |
| = |
| |
| | 2√3 | | 6 | |
ale jaki to kąt to Bóg raczy wiedzieć
tylko tyle widać, że ostry
26 maj 15:00