oblicz
mietek :

na okręgu o r=2cm opisano trójkąt prostokątny równoramienny .
26 maj 14:39
mietek : (2+x)2 + (2+x)2 = x2
26 maj 14:40
26 maj 14:40
Basia:
(x+2)2 + (x+2)2 = (2x)2
rozwiąż
26 maj 14:41
mietek : dzięki widzę błąd napisałem x+x= x2 to mój błąd dzięki
26 maj 14:41
Basia: czego nie rozumiesz ? skąd to równanie się wzięło czy nie umiesz go rozwiązać ?
jeżeli chodzisz do gimnazjum to trzeba inaczej
2x = (x+2)√2
26 maj 14:42
mietek : 4+4x+x2 +4+ 4x+ x2 − 4x2 = 0
−2 X2 + 8x + 8 = 0 / :2
−x2 + 4 x + 4 = 0
26 maj 14:48
mietek : wiem że równanie jest z Pitagorasa
26 maj 14:49
Basia:
Δ = 16+16 = 2*16
√Δ = 4
√2
| | −4+4√2 | |
x2 = |
| = 2−2√2 < 0 i odpada |
| | −2 | |
x = 2+2
√2 = 2(1+
√2)
albo tak jak napisałam przedtem:
przekątna kwadratu o boku a
d = a
√2
2x = (x+2)
√2
2x −
√2x = 2
√2
x(2−
√2) = 2
√2
| | 2√2 | | 2√2(2+√2) | |
x = |
| = U{2√2(2+√2)}{(2−√2)(2+√2) = |
| = |
| | 2−√2 | | 4−2 | |
√2(2+
√2) = 2
√2+2 = 2(1+
√2)
26 maj 15:22