Funkcja
kocyk: Jeśli mam wyznaczyć argument wspólny dla 2 funkcji to mogę je przyrównać?
I tak by było:
f(x)=g(x)
| | x2+3x+5 | |
x−1= |
| /* (x+1) |
| | x+1 | |
(x−1)(x+1)=x
2+3x+5
x
2−1=x
2+3x+5
−1=3x+5
3x=−6 / :3
x=−2
26 maj 14:33
Basia: nie bardzo rozumiem pojęcie "argument wspólny"
na rozum to powinny być te, które należą do dziedziny każdej z tych funkcji
czyli byłyby to wszystkie ze zbioru R\{−1} bo Df = R a Dg=R\{−1}
na pewno takiego sformułowania użyto w treści zadania ?
26 maj 14:37
kocyk: To ja skróciłem. Mam wyznaczyć taki argument dla którego wartość tych funkcji będzie taka sama.
26 maj 14:39
Basia: no to zrobiłeś dobrze
26 maj 14:43