proszę o pomoc
:): Jeżeli liczba trzyelementowych kombinacji pewnego zbioru n elementowego jest sześć razy
mniejsza od liczby trzyelementowych wariacji bez powtórzeń tego zbioru, to
a) n musi być równe 3.
b) n może być dowolną liczbą naturalną większą niż 2.
c) takie n nie istnieje.
d) n może być równe jedynie 2.
26 maj 14:01
Basia:
| | n! | |
6* |
| = n(n−1)(n−2) |
| | 3!(n−3)! | |
| | (n−2)(n−1)n | |
6* |
| = n(n−1)(n−2) |
| | 1*2*3 | |
n(n−1)(n−2) = n(n−1)(n−2)
to która odpowiedź jest poprawna ?
26 maj 14:15
:): nie wiem
26 maj 14:26
Basia: to włącz myślenie;
jakie to zdania: 5=5; a=a; n=n; n(n−1) = n(n−1) ?
prawdziwe czy fałszywe ?
26 maj 14:27
:): prawdziwe to czyli że wszystkie odpowiedzi są dobre?
26 maj 14:29
Basia: prawdziwe; czyli Twoje też jest prawdziwe, ale nie dla każdego n
| | | |
bo symbol | ma sens ⇔ n∊N i n≥3⇔ n∊N i n>2 |
| | |
teraz już widzisz, która odpowiedź jest poprawna ?
26 maj 14:32
:): czyli odp. a i b
26 maj 14:34
Basia: nie; tylko (b)
26 maj 15:27