dziękuję
:): Wskaż zdania nieprawdziwe.
a) Istnieją 144 liczby czterocyfrowe (w systemie dziesiętnym) zaczynające się od cyfry
parzystej, w których żadna cyfra się nie powtarza.
b) W systemie dwójkowym istnieją 32 liczby sześciocyfrowe.
c) Zbiór X jest zbiorem skończonym. Wiadomo, że wszystkich podzbiorów zbioru X, które mają co
najwyżej dwa elementy jest 56. Zatem wszystkich podzbiorów zbioru X jest 210.
d) Jeżeli zbior A ma 32 podzbiory trzyelementowe, to zbiór P(A) ma 128 elementów
26 maj 13:59
Basia:
a) 4*9*8*7 ≠ 144
b) 2
6 ≠ 32
c) X ma n elementów ⇒
zbiór pusty − 1
n podzbiorów jednoelementowych
| | (n−1)*n | |
= |
| podzbiorów dwuelementowych |
| | 2 | |
rozwiąż i zobaczysz czy n=10
d) co to jest P(A) ?
26 maj 14:22
Basia: poprawka do b
na pierwszym miejscu nie stawiamy 0
czyli mamy 1*25 = 32
26 maj 14:26
:): czyli (a) jest nie prawdziwe na pewno i jakieś jeszcze zdanie musi być nie prawdziwe
26 maj 14:28
Basia: rozwiąż równanie z (c) to zobaczysz; to zwykłe równanie kwadaratowe
i co to jest P(A) ?
26 maj 14:29