matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Działania na logarytmach
ada:
pomocy
oblicz: log
2
x − log
4
x
26 maj 13:53
Nienor:
Z tego nie bardzo da się co obliczyć, można co najwyżej uprościć:
log
2
x
log
2
x
1
1
log
2
x−
=log
2
x−
=log
2
x(1−
)=
log
2
x=log
2
√
x
.
log
2
4
2
2
2
x>0
26 maj 14:26