nierownosci i uklady rownan, funkcja wykladnicza
candy: Roziwaz nierownosc:
22x + 10x > 6x + 15x
Rozwiaz uklad rownan:
3x − 22y = 77
3x/2 − 2y = 7
26 maj 13:52
Basia:
22x = 4x
4x − 6x > 15x − 10x
2x*2x − 2x*3x > 5x*3x − 5x*2x
2x(2x−3x) > 5x(3x−2x)
−2x(3x−2x) > 5x(3x−2x)
1.
x=0
−1*0 > 1*0
0 > 0
sprzeczność
2.
x>0 ⇒ 3x−2x>0 i mamy
−2x > 5x
− (2/5)x > 1
(2/5)x < −1
a to jest niemożliwe
3.
x<0 ⇒ 3x − 2x < 0 i mamy
−2x < 5x
−(2/5)x < 1
(2/5)x > −1
a to jest prawdą dla dowolnego x
stąd x∊(−∞;0)
26 maj 14:03
Basia:
3
x − 2
2y = 77
3
x/2 − 2
y = 7
2
y = 3
x/2 − 7
3
x − (3
x/2−7)
2 − 7 = 0
3
x − (3
x − 14*3
x/2 + 49) − 7 = 0
3
x − 3
x + 14*3
x/2 − 49 − 7 = 0
14*3
x/2 = 56 / :14
3
x/2 = 4 /log
3
x = 2log
34 = log
316
26 maj 14:12
pigor: hmm, ..., lub np. tak : z własności działań na potęgach i z def,
f wykładniczej :
22x+10x > 6x+15x ⇔ 2
x(2
x+5
x) > 3
x(2
x+5
x) /:3
x(2
x+5
x} >0 dla x∊R ⇔
⇔ (
23)
x > 1 ⇔ (
23)
x > (
23)
0 ⇔
x < 0 ⇔
x∊(−∞;0) . ...
26 maj 14:18
pigor: ...,
3x−22y=77 i 3x2−2y=7 ⇔ 3
2x2−2
2y=77 i 3
x2−2
y=7 ⇔
⇔ (3
x2−2
y)(3
x2+2
y)=77 i 3
x2−2
y=7 ⇔
⇔ 7(3
x2+2
y)=77 /:7 i 3
x2−2
y=7 ⇔
⇔ 3
x2+2
y= 11 i 3
x2−2
y= 7 /± stronami ⇔
⇔ 2*3
x2=18 /:2 i 2*2
y= 4 /:2 ⇔ 3
x2= 3
2 i 2
y= 2
1 ⇔
⇔
x2=2 /*2 i y=1 ⇔
x=4 i y=1 ⇔
(x,y)= (4,1) . ...
26 maj 14:36