prosze
on: jest 12 uczniów dziewczyn jest 5 chlopaków 7
nauczyciel wybiera 3 osoby losowo spośród 12 uczniów na seans kinowy
oblicz ze conajmniej 2 dziewczynki bedą wybrane
prosze o pomoc
26 maj 12:33
26 maj 12:35
on:

| | 3 | | 4 | | 5 | | 7 | | 4 | | 5 | | 4 | | 7 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 10 | | 11 | | 12 | | 10 | | 11 | | 12 | | 10 | | 11 | |
dobrze to jest ?
26 maj 12:52
on: Basia: dlaczego u ciebie wychodzi |A|=160 ?
26 maj 12:55
on: Basia: liczysz |Ω| dwumianem Newtona ?
26 maj 12:58
Basia: nie dwumianem Newtona tylko symbolem Newtona
| 480 | | 160 | | 40 | | 4 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 1320 | | 440 | | 110 | | 11 | |
i tyle powinno wyjść
| | 12! | | 10*11*12 | |
|Ω| = |
| = |
| = 10*11*2 |
| | 3!*9! | | 1*2*3 | |
| | 5! | | 5! | | 4*5*7 | | 4*5 | |
|A| = |
| *7 + |
| *1 = |
| + |
| = 70+10 = 80 |
| | 2!*3! | | 3!*2! | | 2 | | 2 | |
26 maj 13:09
on: aha,dzieki
26 maj 13:10