W pewnym banku złożono 1500zł na roczną lokatę. Po upływie roku stan lokaty wzró
Sweetasna: W pewnym banku złożono 1500zł na roczną lokatę. Po upływie roku stan lokaty wzrósł do 1590zł.
Ile wynosiło oprocentowanie w tym banku ?
19 wrz 18:44
aga: nie musisz wrzucać zadania co pięć minut, bo śmiecisz, poczekaj chwilkę, to Ci ktoś pomoże
1500 − 100%
1590− x
x=1,06
czy ma być 0,06%?
19 wrz 18:50
Sweetasna: Chyba jednak nie
19 wrz 18:54
nalepek:
wzorem:
K
n=K(1+
p100)
n
gdzie:
K
n − kapitał końcowy
K − kapitał początkowy
p − stopa procentowa
n − ilość lat
1590=1500(1+
p100)
1
1590=1500+15p
90=15p
p=6
p=6%
elo
19 wrz 19:03
Sweetasna: Dzieki

tylko mi powiedz jedno ;s skąd sie wzięło to 15p
19 wrz 19:12
Eta:
można jeszcze prościej:
1590zł − 1500 zł = 90 zł −−− to są odsetki
| | 90 | | 90 | |
więc : |
| *100% = |
| %= 6%
|
| | 1500 | | 15 | |
odp: oprocentowanie wynosiło 6%
Sprawdzenie 6% z 1500 zł = 90zł
więc stan oszczędności po roku = 1500 zł + 90 zł = 1590 zł ( zatem ok
19 wrz 19:16
nalepek:
1590=1500(1+
p100)
1
1590=1500*1+1500*
p100
1590=1500+15p
19 wrz 20:58