Trójkąty
Piotruś: 1. W trójkącie prostokątnym ABC, w którym kąt C=90 poprowadzono odcinek CD w taki sposób, że
D∊AB oraz kąt BCD=2ACD. Wykaż, że jeżeli pola trójkątów ADC i BCD są równe, to kąty ostre
trójkąta ABC mają miarę 30 i 60.
2. W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczną z pkt C, która przecięła bok AB w pkt D. Wiedząc, że
AC=12, BC=4 oraz pole trójkąta ADC jest o 6√3 cm2 większe od pola trójkąta DBC, oczlicz
pole trójkąta ABC.
Proszę o pomoc
26 maj 12:14
Basia:

α+2α=90
3α=90
α=30
2*P
ADC = AC*CD*sinα
2*P
BDC = BC*CD*sin(2α)
P
ADC = P
BDC tp
AC*CD*sinα = BC*CD*sin(2α) / :CD
AC*sinα = BC*2sinα*cosα / :sinα (można bo sinα≠0)
AC = 2BC*cosα
AC =
√3*BC
| | BC | | BC | | 1 | | √3 | |
tgβ = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | AC | | √3BC | | √3 | | 3 | |
stąd β = 30 i γ=90−30 = 60
26 maj 12:27
Piotruś: Dzięki
26 maj 12:38
Piotruś: Ktoś umie zad. 2?
26 maj 12:51
Basia: na pewno dobra treść ? bo straszne rzeczy mi wychodzą
26 maj 13:10
Piotruś: Tak, treść jest dobra.
26 maj 13:19
Basia:

| | 1 | |
PDBC = |
| *4*CD*sinα = 2*CD*sinα |
| | 2 | |
| | 1 | |
PDAC = |
| *12*CD*sinα = 6*CD*sinα |
| | 2 | |
stąd mamy
| PDAC | | 6*CD*sinα | |
| = |
| = 3 |
| PDBC | | 2*CD*sinα | |
P
DAC = 3*P
DBC
z treści
P
DAC = P
DBC+6
√3
3*P
DBC = P
DBC+6
√3
2*P{DBC} = 6
√3
P
DBC = 3
√3
P
DAC = 3*3
√3 = 9
√3
P
ABC = 3
√3+9
√3 = 12
√3
26 maj 13:32