Ciąg geometryczny - procent składany
IIp: zad1.
Pani Kasia złożyła w banku kwotę 10000 zł. na lokatę oprocentowaną 4% rocznie. Oblicz jaką
kwotę odbierze pani Kasia po 5 latach, jeśli odsetki będą kapitalizowane co:
a) rok
b) kwartał
zad 2.
oblicz cztery początkowe wyrazy ciągu. Sprawdź czy jest to ciąg geometryczny:
a an= 5/2n
zad 3.
wyznacz monotoniczny ciąg geometryczny jeżeli a2=2, a5=4,5
zad4.
oblicz 4 początkowe wyrazy ciągu spr czy jest to ciąg geometryczny
an=n−7
zad5.
oblicz S6 c. geometrycznego jeśli
a1=18, a2=6
26 maj 12:10
26 maj 12:12
ddd: nie wychodzi
26 maj 12:23
Garth: 1.
| | 4 | |
a) K = (1+ |
| )5 * 10000 |
| | 100 | |
| | 1 | |
b) K = (1+ |
| )5 * 10000 |
| | 100 | |
26 maj 12:26