Ciągi c.d. v2
Hajtowy: Liczby a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, zaś liczby b,c,d są kolejnymi
wyrazami ciągu geometrycznego. Suma pierwszej trójki liczb wynosi 12, a drugiej 19.
Wyznacz liczby a,b,c,d.
To już ostatnie zadanko do spr

Help...
Z góry dziękuję
26 maj 10:46
Basia:
a, b=a+r, c=a+2r
a+a+r+a+2r = 12
3a+3r = 12 /:3
a+r = 4
b = a+r = 4
b, c=b*q, d=b*q
2
b+b*q+b*q
2 = 19
4 + 4q + 4q
2 − 19 = 0
4q
2 + 4q − 15 = 0
Δ=16−4*4*(−15) = 16+16*15 = 16(1+15) = 16
2
√Δ=16
| | −4−16 | | 20 | | 5 | |
q1 = |
| = − |
| = − |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | |
| | −4+16 | | 12 | | 3 | |
q2 = |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
b = 4 c= −4* |
| = −10 d= 10* |
| = 25 |
| | 2 | | 2 | |
r = −10−4= −14
a = b−r = 4+14 = 18
czyli: 18; 4; −10; 25
26 maj 10:59
Hajtowy: Dziękuję ślicznie
26 maj 11:00
Hajtowy:
b=4
c=6
d=9
r=2
Odp. 2,4,6,9
26 maj 12:44
Basia:
26 maj 13:13