Ciągi c.d.
Hajtowy: Wyznacz ciąg geometryczny, w którym suma wyrazu pierwszego i czwartego wynosi 112,
zaś suma wyrazów drugiego i trzeciego jest równa 48.
Drugie zadanie do sprawdzianu

Proszę o rozwiązanie ...
26 maj 10:38
Basia:
a
1+a
4 = 112
a
2+a
3 = 48
a
1+a
1*q
3 = 112
a
1*q + a
1*q
2 = 48
a
1(1+q
3) = 112
a
1*q(1+q) = 48
a
1(1+q)(1−q+q
2) = 112
a
1*q(1+q) = 48
1.
q=0 niemożliwe bo wtedy a−1*0*(1+q) = 48 czyli 0=48
2.
q=−1 niemożliwe bo wtedy a
1*q*0 = 48 czyli 0=48
3.
dla q≠0 i q≠ −1 dzielimy (1) przez (2) i mamy
| 1−q+q2 | | 112 | | 56 | | 28 | | 7 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| q | | 48 | | 24 | | 12 | | 3 | |
3(1−q+q
2) = 7q
3q
2 − 10q + 3 = 0
Δ itd.
dokończ sobie
26 maj 10:49
26 maj 11:00
Basia:
dobrze, ale teraz dla obu q musisz policzyć a
1 i napisać wzór ciągu
| | 1 | | 4*27 | | 4*33 | | 4 | |
an = a1*qn−1 = 108*( |
| )n−1 = |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3n−1 | | 3n−1 | | 3n−4 | |
tak samo zrób dla q=3
26 maj 11:07