dominanta, geometria
Karolina: Bardzo proszę o sprawdzenie i ewentualnie pomoc−wskazówki w dalszym rozwiązaniu
1.Oblicz średnią arytmetyczną, modalną, dominantę, wariancję i odchylenie standardowe danych
2,4,5,5,1,6,4,4,3,2
n=10
dominanta= 4
mediana− 1,2,2,3,4,4,4,5,5,6 dla n=10
me=
4+32=
82=4
średnia arytmetyczna:
| | 1*1+2*2+1*3+3*4+2*5+1*6 | |
xs= |
| =3610
|
| | 10 | |
wariancja i odchylenie standardowe
δ
2= (i tu mam problem co dalej)
2. Pole sześcianu wynosi 150cm
2. Oblicz jego objętość i długość przekątnej.
P=6*a
2
6a
2=150/:6
a
2=25
a=
√25
a=5
V=a
3
V=5
3
V=125cm
3
3. Przekątna prostopadłościanu nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
Oblicz jego pole i objętość, jeżeli podstawa jest kwadratem o polu 100cm
2