Rozkład dystrynuanty
Martyna: 1) Zmienna X ma rozkład dyskretny
dla pewnej stałej c>0. Wyznacz wartość c, a następnie oblicz P(X>3).
2)Na pewnej uczelni prawdopodobieństwo zaliczenia pewnego kursu przez studenta wynosi p = 1/10.
Niech X oznacza liczbę pozytywnych ocen uzyskanych w grupie 60 studentów uczęszczających na
ten kurs (zakładamy, że wyniki z kursu dla poszczególnych studentów są niezależne). Opisz
rozład zmiennej X i oblicz P(X > 30). Jaki wynik dostaniemy korzystając z przybliżenia
rozkładem Poissona?
25 maj 22:13
Basia:
ad.1 jeżeli n∊N
+ to
| | c | | 1 | |
∑n=1,2.... |
| = c*∑n=1,2,.... |
| = 1 |
| | 4n | | 4n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an = |
| to ciąg geometryczny a1 = |
| q= |
| |
| | 4n | | 4 | | 4 | |
czyli jest to ciąg zbieżny
zatem
| | 1 | | a1 | | 1/4 | |
∑n=1,2,.... |
| = |
| = |
| = 3 |
| | 4n | | 1−q | | 3/4 | |
czyli 3c = 1
P(X>3) = 1−P(X≤3) = 1−P{X=1}−P{X=2}−P(X=3} =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1 − |
| *( |
| + |
| + |
| ) = ..................... |
| | 3 | | 4 | | 16 | | 64 | |
dokończ
26 maj 12:05
Basia: zadanie 2
X = 0;1;2,....;60
xi = i
pi = (0,1)i*(0,9)60−i
dla i=0,1,2,....,60
P(X>30) = ∑i=31,32,...,60 (0,1)i*(0,9)60−i
ale rozkładu Poissona już zupełnie nie pamiętam
i tablic nie mam, a w necie nie chce mi się szukać
poza tym z iloma stopniami swobody ?
26 maj 13:55
Martyna: Dziękuje ślicznie myślę, że z resztą sobie poradzę
26 maj 17:44