matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Grzerzok:
4
x
1
4
x
+
=19
5
5
W trakcie rozwiązywania wychodzi mi, że 5
x
=23. W odpowiedziach prawidłowy wynik to 2. Pewnie robię błąd ze znakiem i zamiast 24+1 wychodzi mi 24−1.
25 maj 21:25
krystek:
6
96
4
x
=
5
5
4
x
=16 4
x
=4
2
⇒x=2
25 maj 21:27