zadania
Saizou : z powodu wielkiej nudy jaka nastała w dniu dzisiejszym poprosiłbym o jakieś ciekawe zadanie,
poziom LO z klasy I i II (czyli całe LO bez kombinatoryki, prawdopodobieństwa, funkcji
wymiernej), a myślę że resztę dam rade
25 maj 20:32
k20: dlaczego bez wymiernej?
25 maj 20:37
Saizou : bo f. wymierna to materiał z 3 klasy Lo, ale podstawy znam
25 maj 20:39
25 maj 20:40
Mateusz:
a geometria moze byc?
25 maj 20:41
Saizou : może być
25 maj 20:42
Mateusz:
No to na wieczorny deserek:
Wykaż że jeden z kątów trójkąta o bokach: a=m2−2m b=m2−1, c=m2−m+1 jest równy 60o
25 maj 20:44
Basiek: Oj, korzystaj z weekendu!

Naprawdę.
25 maj 20:44
Mateusz:
Ma korzystać z nudy

?
25 maj 20:46
Saizou : Basiek, a czemu nie jesteś kolorowa

właśnie korzystam z weekendu z matematyką

, a tak
na serio jutro muszę dość wcześnie wstać i nie mogę dzisiaj balować
25 maj 20:46
Basiek: Możemy się zamienić!
Nuda jest.... cudowna. Naprawdę.
25 maj 20:46
25 maj 20:47
Mateusz:
Błoga nuda w sumie masz racje
25 maj 20:48
Saizou : Mateusz można to zrobić z tw. cosinusów, tylko trzeba określić, który bok jest najdłuższy.
Najdłuższym bokiem będzie bok b=m2−1
i trzeba dać założenie że m>2
dobrze myślę?
25 maj 20:53
25 maj 20:55
Saizou : w sumie to dla każdego z kątów trzeba zastosować twierdzenie
25 maj 20:55
Mateusz:
a=m2−2m
b=m2−1
c=m2−m+1
taK dobrze myslisz
25 maj 20:58
Saizou : Mila w tym zdaniu wystarczy pokazać że ta suma jest liczbą całkowitą
25 maj 20:59
Saizou : bo podzielność mamy bo 2005=5*401
25 maj 21:00
I've done the Harlem Shake: Siema Mateusz, tu tabletowy Theosh

Jak możesz to linkuj
204622
25 maj 21:02
Krzysiek : Np. Wykonac dzialanie :
| x | | 1 | |
| *4√(1+2x+x2)(x+1)(x2−1) −4√x5(1−x−1)+ |
| x3*4√x−3−x−4 |
| 2 | | 2 | |
Zadnie nr 2 . Rozwiaz rownanie
Na razie te dwa.
25 maj 21:04
Saizou : na razie Stop z zdaniami, bo ich nie ogarnę
25 maj 21:06
Mila:
1)
Wielomian dla Saizou
Dla jakich parametrów p i q wielomian:
W(x)=64x3+48x2+px+q ma pierwiastek trzykrotny?
2)
Równanie
Rozwiąż:
(x2−x+1)3−6(x2−x)2−2*(x2−x+2)=0
25 maj 21:08
Mila: Wyjaśnij dokładnie, dlaczego całkowita suma dzieli się przez 2005.
25 maj 21:10
Saizou : Mila jeśli ma pierwiastek 3−krotny to idzie go zwinąć do wzorku (a±b)
3
Mateusz na pewno to nie jest to kąt między bokami a,c
25 maj 21:10
Mateusz:
hmm a z jakiej funkcji trygonometrycznej skorzystasz?
Czesc Harlen czy jak ci tam

odpowiedziałem ci juz
25 maj 21:17
Saizou : może gdzieś się rachunkowo kopnąłem, przeliczę jeszcze raz
25 maj 21:44
Saizou : W(x)=64x3+48x2+px+q
a3=64x3→a=4x
3a2b=48x2
3*16x2*b=48x2
b=1
W(x)=(4x+1)3=64x3+48x2+12x+1
p=12 q=1
25 maj 22:18
Mila:
25 maj 22:37
Saizou :

a=m
2−2m
b=m
2−1
c=m
2−m+1
z tw. cosinusów
c
2=a
2+b
2−2ab*cosα α=x dla ułatwienia zapisu
(m
2−m+1)
2=(m
2−2m)
2+(m
2−1)
2−2(m
2−2m)(m
2−1)cosx
(m
2−m+1)
2−(m
2−1)
2=(m
2−2m)
2−2(m
2−2m)(m
2−1)cosx
(−m+2)(2m
2−m)=(m
2−2m)
2−2(m
2−2m)(m
2−1)cosx
−2m
3+5m
2−2m=m
4−4m
3+4m
2−2cosx(m
4−2m
3−m
2+2m)
−m
4+2m
3+m
2−2m=−2cosx(m
4−2m
3−m
2+2m)
1=2cosx
29 maj 20:35
ZKS:
Mi się też nudzi więc rozwiąże równanie które podała
Mila.
(x
2 − x + 1)
3 − 6(x
2 − x)
2 − 2 * (x
2 − x + 2) = 0
(x
2 − x + 1)
3 − 6(x
2 − x + 1 − 1)
2 − 2(x
2 − x + 1 + 1) = 0
(x
2 − x + 1)
3 − 6(x
2 − x + 1)
2 + 12(x
2 − x + 1) − 6 − 2(x
2 − x + 1) − 2 = 0
x
2 − x + 1 = t
t
3 − 6t
2 + 10t − 8 = 0
t
3 − 64 − 6t
2 + 10t + 56 = 0
(t − 4)(t
2 + 4t + 16) − (t − 4)(6t + 14) = 0
(t − 4)(t
2 − 2t + 2) = 0
x
2 − x + 1 = 4
x
2 − x − 3 = 0
Δ = 1 + 12
√Δ =
√13
29 maj 21:16
Mila:
Albo
x2−x=t
(t+1)3−6t2−2(t+2)=0
Wynik jak u ZKS
29 maj 21:39
Mateusz:
29 maj 22:22
Nienor: Rozwiążę sobie
Krzyśka
zad 1
| x | | 1 | |
| 4√(1+2x+x2)(x+1)(x2−1) −4√x5(1−x−1)+ |
| x3*4√x−3−x−4=
|
| 2 | | 2 | |
| x | | x−1 | | 1 | | x−1 | |
| 4√(x+1)4(x−1)−4√x5 |
| + |
| x34√ |
| =
|
| 2 | | x | | 2 | | x4 | |
| x(x+1) | | 1 | | 4√x−1 | | 4√x−1 | |
| 4√x−1−4√x−1+ |
| x4√x−1= |
| (x2+x−2+x)= |
| (x2+2x−2)
|
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
I
x−1≥0 i x≥0 i x+1≥0
zad 2
| √x2−16 | | 7 | |
| +√x+3= |
|
|
| √x−3 | | √x−3 | |
Z:
x−3>0 ⇒ x>3
x+3≥0 ⇒ x≥−3
(x−4)(x+4)≥0 ⇒ x∊(−∞,−4]∪[4,+∞)
x∊[4,+∞)
√x2−16+
√x2−9=7
x
2−9=49−14
√x2−16+x
2−16
42=14
√x2−16
3=
√x2−16
9=x
2−16
0=x
2−15
x=5 ∨ x=−5∉[4,+∞)
Odp. x=5
30 maj 10:08