matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Turkuć:
SIemka W trójkącie równoramiennym o podstawie długosci 10
√
3
i długości wysokosci równej 5 kąt przy podstawie ma miare α . Oblicz wartość wyrażenia sinα +cosα Obliczyłem , że ramiona mają 5
√
13
, a więc podstawiam
5
sinα=
5
√
13
5
√
3
cosα=
5
√
13
1+
√
3
po skróceniu wychodzi mi
√
13
1+
√
3
a w odp jest
2
proszę o pomoc
25 maj 20:07
Turkuć:
oki już wiem gdzie popełniłem błąd
25 maj 20:14
Eta:
b
2
= (5
√
3
)
2
+5
2
b
2
= 100 ⇒
b=10
5
1
5
√
3
√
3
sinα=
=
, cosα=
=
10
2
10
2
1+
√
3
sinα+cosα=........... =
2
25 maj 20:17
Turkuć:
nom a ja pomnożyłem (10
√
3
)
2
25 maj 20:20