podobieństwo
karol: Obwód trójkąta A1B1C1 jest o 15 cm krótszy od obwodu trójkąta ABC. Wiadomo, że trójkąt A1B1C1
| | 1 | |
jest podobny do trójkąta ABC w skali |
| . Oblicz obwód trójkąta ABC. |
| | 4 | |
25 maj 20:05
Marque: A1B1C1ABC=k
x−15x=14
4(x−15)=x
4x−60−x=0
3x=60/:3
x=20
Obwód trójkąta ABC wynosi 20.
25 maj 20:17
szymonmm: wyznacz obwód trójkąta prostokątnego ABC którym jedna z przyprostokątnych jest równa 5cm a
druga jest o 1 cm krótsza od przeciwprostokatnej
7 sty 21:18
ABC:
52+x2=(x+1)2
25+x2=x2+2x+1
24=2x
12=x
5+12+13=30
7 sty 21:26