oblicz
me: Oblicz, ile metrów sześciennych tlenku węgla(iv) o gęstości d=1,811 g/dm3 ( T − 25 C, p − 1013
hPa) dostanie sie do atmosfery po spaleniu 180m3 gazu o podanym składzie. Metan ulegnie
reakcji spalania całkowitego. dCH4 − 0,657 g/dm3
25 maj 19:41
Mateusz: Pisze rownanie reakcji:
CH
4+2O
2→CO
2+2H
2O
licze mase metanu uzytego do reakcji:m=d*v=180000dm
3*0,657g/dm
3=118260g
z rownania reakcji wiem ze:
16g CH
4→1 mol CO
2
118260g→ x moli CO
2
x=7391,25 mola CO
2 Poniewaz nie są to warunki normalne w dalszych obliczeniach korzystam z
rownania Clapeyrona czyli pV=nRT szukana objetosc wynosi:
| | | | hPa*dm3 | | 7391,25mol*83,14 |
| *298K | | | mol*K | |
| |
V= |
| =.... |
| | 1013hpA | |
26 maj 22:53