Ile jest liczb ?
jeep: 1) Ile jest liczb trzycyfrowych, w których zapisie nie występują cyfry 0 i 3 oraz zadna cyfra
się nie powtarza ?
to będzie 8 x 7 x 6 = 336
2)Ile jest liczb czterocyfrowych, w których nie występują cyfry 0,1 i 5 oraz cyfry mogą się
powtarzać ?
7 x 7 x 7 x 7 = 2401
3) Ile jest liczb pięciocyfrowych, w których nie występują cyfry 0,1 i 5 oraz cyfry mogą się
powtarzać ?
7 x 7 x 7 x 7 x 7 = 16807
4) Ile jest liczb czterocyfrowych, w których zapisie występują cyfry 1,2,5,7,8,9 i cyfry nie
mogą się powtarzać.
4 x 3 x 2 x 1 = 24
Czy może ktoś mi powiedzieć czy dobrze to wszystko zrobiłem ?
25 maj 18:41
jeep: w 4 się pomyliłem powinno być 3 x 3 x 2 x 1 = 18
25 maj 18:45
Mila:
4) 6*5*4*3
25 maj 21:15
jeep: Aj no racja w którym zapisie występują ...
Dzięki Mila bo bym błąd popełnił
25 maj 21:43
Mila:
Na pewno byś zauważył, bo pozostałe zadania dobrze.
25 maj 21:59