Extremum lokalne. Gdzie popelniam blad?
Calkolog: Witam serdecznie.
Mam problem z przykladem: z=x3+y2−6xy−48x.
df/dx wychodzi mi 3x2−6y−48, df/dy = 2y−6x.
Stworzyłem układ równań z którego wychodzą mi punkty (16,48) i (22,48), a w odpowiedziach jest
punkt (8,24). Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak otrzymać takie punkty w obliczeniach? Wiem, że
są poprawne, bo po podstawieniu równają się strony, ale nie mam pojęcia jak obliczyć te punkty
poprawnie.
25 maj 18:09
Basia:
3x
2−6y−48=0
2y − 6x = 0
2y = 6x
y = 3x
3x
2−18x − 48 = 0 /:3
x
2 − 6x − 16 = 0
Δ=36+64 = 100
możliwe punkty stacjonarne (−2, − 6) i (8; 24)
ten pierwszy potem zapewne odpadnie
26 maj 10:36