Funkcje
kocyk: Witam , pomoże ktoś nakierować przy tych zadaniach?
−3sgn(x
2)= ?
Nie chcę całego rozwiązania tylko pomocy.
1⇔ x>0
Wiem że sgnx = 0⇔ x=0
− 1⇔ <0
Mam też taką prośbę czy mógłby ktoś napisać tu kilka zadań lub ewentualnie na gg 45799345
takie jakie mogłyby być na sprawdzianie. Chciałbym się sprawdzić, a zadania ze zbioru prawie
ogarnąłem.( jeśli też można to prosiłbym o odpowiedzi)
25 maj 17:50
kocyk: @Up
25 maj 18:51
Trivial:
A co tutaj trzeba zrobić? Zapisać bez użycia sgn?
Na przykładzie pierwszego (trzeba uprościć te warunki po prawej w klamerkach)
| | ⎧ | 1, gdy x2>0 | |
| −3*sgn(x2) = −3* | ⎨ | 0, gdy x2=0 |
|
| | ⎩ | −1, gdy x2<0 | |
| | ⎧ | −3, gdy x > 0 | |
| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 gdy x = 0 | |
Ostatni przypadek w liczbach rzeczywistych nigdy nie zachodzi, więc pomijamy.
25 maj 19:06
Trivial: Ah, jest błąd. Powinno być −3, gdy x > 0 lub x < 0
25 maj 19:10
kocyk : A jeśli chodzi o te z ułamkami.?
0. jeśli x=o
Czy to tak będzie? Bo nie mam pojęcia co z tym ułamkiem zrobić
25 maj 23:34
kocyk: To jak pomoże ktoś?
26 maj 08:15
Basia:
nie tak;
x−1 ≠ 0 czyli x≠1
| | 4 | |
dla x<1 masz sgn(x−1) = −1 i f(x) = |
| = −4 |
| | −1 | |
| | 4 | |
dla x>1 masz sgn(x−1) = 1 i f(x) = |
| = 4 |
| | 1 | |
w trzecim wystarczy zauważyć, że −x
4−3 < 0 dla każdego x∊R
stąd
| | 8 | |
f(x) = |
| = −8 dla każdego x∊R |
| | −1 | |
26 maj 10:26