Trygonometria
Marque: Czy sin α może się równać:
a) − 1sinβ dla pewnego kąta β
b) tgβ+ctgβ dla pewnego kąta β
25 maj 17:47
kocyk: Należy zauważyć jakie wartości przyjmuje sin, tg, ctg:
Sinus i cosinus są ograniczone: przyjmują wartości z przedziału [−1,1] . Tangens i cotangens
przyjmują dowolne wartości rzeczywiste
Ad. a) Tak , nie podano tu ścisło zależności co do kąta. Jeśli sin tego kąta jest równy 1 lub
−1 to jest to możliwe. W innych przypadkach nie , ale jest możliwe.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Ad b) ctg= |
| , a tgβ+ctgβ=tgβ+ |
| β=1 |
| β co jest sprzeczne z wartością sin |
| | tg | | tg | | tg | |
25 maj 18:02
Marque: A czy sin α może się równać √52?
Według mnie nie, ponieważ sin>1, a ma przyjmować wartości od [−1,1], czy dobrze?
25 maj 18:11
krystek: Nie!
25 maj 18:12
Marque: Nie, że nie może się równać, czy nie, bo robię źle?
25 maj 18:14
krystek: A skąd to otrzymałeś? sinα∊<−1,1> i koniec.
25 maj 18:16
Marque: Kompletnie nie rozumiem o co ci krystek chodzi...
Mam sprawdzić czy sin α może się równać √52
Przybliżona wartość tego wyrażenia wynosi 1,12, więc jest to większe od 1, więc sinα nie może
się równać √52
Okey?
25 maj 18:21
krystek: Myśl, o co pytasz ! 18:14 Masz odpowiedź: NIE!
25 maj 18:33