Oblicz pole tego rombu oraz miary jego kątów.
wajdzik:

Bok rombu ma długość
√5,a krótsza przekątna 2
√2. Oblicz pole tego rombu oraz miary jego
kątów.
| | √2 | | √5 | | √10 | |
sinα= |
| * |
| = |
| |
| | √5 | | √5 | | 5 | |
sinα≈0,63
sinα=39(stopni)
2sinα=78(stopni)
cosβ≈0,63
cosβ=51(stopni)
2cosβ=102(stopnie)
P=a
2sinα=5*0,63=3,15[j
2]
Zgadza się?
25 maj 17:30
wajdzik:
25 maj 17:44
wajdzik:
25 maj 17:57
Krzysiek : . rowniez kat 2β mogles obliczyc z zaleznosci ze 2β=180−2α
natomiast przy obliczeniu pola powinno byc P=a2*2sin alfa bo kat miedzy ramionami rombu na
rysunku jest 2 alfa .
25 maj 17:58
Krzysiek : U Ciebie na rysunku kat α to kat pomiedzy bobiem a dluzsza przekatna a nie pomiedzy dwoma
bokami
25 maj 18:05
krystek: lub z tw cosinusów
d2=a2+a2−2a*acosα
25 maj 18:07
Eta:
f2+e2= 4a2 ⇒ f
2=4*5−8 ⇒
f= 2
√3
| | e*f | |
P= |
| = 2√6 i P=a2*sinα |
| | 2 | |
| | 2√6 | |
to sinα= |
| ⇒ α≈ ........ odczytaj z tablic, β= 180o −α=.......... |
| | 5 | |
25 maj 19:50
wajdzik: α=78(stopni)
β=102(stopnie)
26 maj 13:59