Fizyka optyka
Atar1x: czlowiek widzi dobrze litery w ksiązce trzymanej w odleglosci 10 cm od oczu. Po zalożeniu
wlasciwych okularów widzi on dobrze litery w odleglosci 25 cm. jaka zdolnosc skupiajaca maja
te okulary?
25 maj 17:24
Atar1x: podbijam
25 maj 17:49
Marque: Podstawowe wzory:
R=2f − promień krzywizny
f=R2 − ogniskowa
Z=1f − zdolność skupiająca
25 maj 18:04
Mateusz:
Pierwsze dwa wzory zbędne
podczas czytania z odległosci d= 10cm spełnione jest rownanie:
a−odległosc od soczewki oka do siatkówki
po załozeniu okularów zaleznosc ta sie nam zmienia i otrzymujemy:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| odejmuje to stronami i mam: |
| d0 | | a | | f | | fok | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| dalej musisz wyznaczyc fok i wyrazic odległosci w m |
| d0 | | d | | fok | |
d
0− odległosc dobrego widzenia =25cm
25 maj 20:24