okrąg
jamajka: punkt S(2,−3)jest środkiem odcinka AB . Wyznacz współrzędną punktu B wiedząc że A(−4,7). Napisz
równanie okregu , którego średnica jest odc AB.
25 maj 16:58
Krzysiek : 1. ze wzorow na srodek odcinka wyznacz wspolrzedne punktu B
| | xA+xB | |
xs= |
| wyznacz xb i policz |
| | 2 | |
| | ya+yB | |
yS= |
| to samo wyznacz yb i policz |
| | 2 | |
2, Polcz ze wzoru na dlugosc odcinka np dlugosc odcinka AS i masz promien r
3 DO rownania okregu (x−x
s)
2+(y−y
s)
2=r
2 podstaw dane punktu S(2.−3) i wyliczony promien
i koniec zadania .
25 maj 18:13
jamajka: dzięki
25 maj 18:25