algebra
dawid: Trivial mógłbyś pomóc przy udowodnieniu wyznaczniku vandermonda ?

Czyli jeżeli mamy:
V
n = | 1 x
1 x
12 ... x
1n − 1 |
| 1 x
2 x
22 ... x
2n − 1 |
| ... ... ... ... |
| 1 x
n x
n2 ... x
nn − 1 |
mamy wykazać, że V
n = ∏
n ≥ k > l ≥ 1 (x
k − x
l)
25 maj 16:08
Trivial: Trzeba wyeliminować Gaussem.
25 maj 16:27
dawid: a jak to zrobić, tj.: są tutaj te kropki i to chyba trochę komplikuje
25 maj 16:29
Trivial: Trzeba się trochę pomęczyć, ale w końcu wychodzi.
25 maj 16:31
dawid: a robiłeś już coś takiego

?
25 maj 16:40
dawid: jeszcze nie miałem eliminacji Gaussa, próbuje coś z tego wyczytać
http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_eliminacji_Gaussa
ale mam problem otóż w przykładzie mamy napisane "odjęcia wielokrotności 1. wiersza od 2., 3. i
4. wiersza,"
na podstawie tego w ogóle nie zgadza mi się wiersz 3

możesz powiedzieć jak to ma wyglądać?
25 maj 17:13
asdf: bo jest źle
25 maj 17:19
Trivial:
Pomijam kreski wyznacznika w zapisie.
detA =
1 x
1 x
12 x
13 ... x
1n−1
1 x
2 x
22 x
23 ... x
2n−1
1 x
3 x
32 x
33 ... x
3n−1
1 x
4 x
42 x
43 ... x
4n−1
... ... ... ... ... ...
1 x
n x
n2 x
n3 ... x
nn−1
=
1 x
1 x
12 x
13 ... x
1n−1
0 x
2−x
1 x
22−x
12 x
23−x
13 ... x
2n−1−x
1n−1
0 x
3−x
1 x
32−x
12 x
33−x
13 ... x
3n−1−x
1n−1
0 x
4−x
1 x
42−x
12 x
43−x
13 ... x
4n−1−x
1n−1
... ... ... ... ... ...
0 x
n−x
1 x
n2−x
12 x
n3−x
13 ... x
nn−1−x
1n−1
=
x
2−x
1 x
22−x
12 x
23−x
13 ... x
2n−1−x
1n−1
x
3−x
1 x
32−x
12 x
33−x
13 ... x
3n−1−x
1n−1
x
4−x
1 x
42−x
12 x
43−x
13 ... x
4n−1−x
1n−1
... ... ... ... ...
x
n−x
1 x
n2−x
12 x
n3−x
13 ... x
nn−1−x
1n−1
Numerujemy wiersze i kolumny od dwójki (k = 2..n), (m = 2..n)
Chcemy podzielić k−ty wiersz przez x
k−x
1 (wyznacznik trzeba pomnożyć przez x
k−x
1 dla
każdego k = 2..n)
Zauważmy, że wyraz o indeksie (k,m) to:
x
km−1−x
1m−1
Dzieląc taki element przez x
k−x
1 otrzymamy:
Korzystając ze wzoru
a
n−b
n = (a−b)(a
n−1+a
n−2b+a
n−3b
2+...+ab
n−2+b
n−1)
Mamy
| | xkm−1−x1m−1 | |
ck,m = |
| = xkm−2+x1xkm−3+...+x1m−2 |
| | xk−x1 | |
Teraz wykonujemy operację (wyznacznik się nie zmienia)
c
k,m − x
1*c
k,m−1 =
= x
km−2+x
1x
km−3+...+x
1m−2 − x
1(x
km−3+x
1x
km−4+...+x
1m−3)
= x
km−2+x
1x
km−3+...+x
1m−2 − (x
1x
km−3+x
12x
km−4+...+x
1m−2)
= x
km−2
Kontynuując liczenie wyznacznika mamy:
detA = (x
2−x
1)(x
3−x
1)(x
4−x
1)...(x
n−x
1)
*
1 x
2 x
22 ... x
2n−2
1 x
3 x
32 ... x
3n−2
1 x
4 x
42 ... x
4n−2
... ... ... ... ...
1 x
n x
n2 ... x
nn−2
Jest to analogiczna macierz co A, tylko że z pierwiastkami x
2..x
n i o rozmiarze (n−1)x(n−1).
Zatem przez indukcję mamy:
detA = (x
2−x
1)(x
3−x
1)(x
4−x
1)...(x
n−x
1)
* (x
3−x
2)(x
4−x
2)...(x
n−x
2)
* ...
* (x
n−x
n−1)
* 1
25 maj 17:27
dawid: Wow, bardzo dziękuję

ale żeby to zrozumieć muszę wpierw pojąć eliminację Gaussa, mógłbyś
odpowiedzieć na moje pytanie z 17:19

?
25 maj 17:37
Trivial:
Jest dobrze.
w2 ← w2 − 2*w1
w3 ← w3 + w1
w4 ← w4 − 2*w1
25 maj 17:43
dawid: a czemu nie mnożymy przez 2 ?
25 maj 17:45
Trivial: A czemu mamy mnożyć? Chcemy pozbyć się pierwszej kolumny (wyzerować wszystko pod elementem
(1,1))
25 maj 17:47
dawid: a mógłbyś napisać gdzie zniknęły u Ciebie 1 wiersz i 1 kolumna

?
25 maj 19:37
Trivial: Rozwinięcie Laplace'a na elemencie (1,1). Wszystko oprócz tego mniejszego wyznacznika się
zeruje.
25 maj 19:47
dawid: ok

to jeszcze dwa ostatnie pytania bo resztę chyba rozumiem

a) "Chcemy podzielić k−ty wiersz przez x
k−x
1" − mógłbyś to jakoś wytłumaczyć w jakim celu? Po
co to ?
b) "Teraz wykonujemy operację (wyznacznik się nie zmienia)" − jaką operację i po co?
Takie ogólne pytania, ponieważ wydaje się takie wyjęte z kontekstu
25 maj 19:51
Trivial:
Oba punkty są po to, aby doprowadzić tę macierz do analogicznej, tylko trochę mniejszej.
a) Najpierw dzielimy każdy wiersz aby mieć jedynki zamiast xk−x1.
b) Potem odejmujemy kolumny od końca, tzn. przedostatnią od ostatniej, 2 od końca od
przedostatniej, itd przemnożone przez x1 aż dojdziemy do pierwszej, od której nic nie
odejmujemy. Symbolicznie:
kn ← kn − x1*kn−1
kn−1 ← kn−1 − x1*kn−2
kn−2 ← kn−2 − x1*kn−3
....
k3 ← k3 − x1*k2
k2 bez zmian
k1 nie ma, bo numerujemy kolumny i wiersze od dwójki (z czystej wygody zapisu).
25 maj 20:01
dawid: na końcu wspominasz o indukcji nie trzeba tego jakoś rozwinąć ?
25 maj 20:02
Trivial:
Krok indukcyjny jest taki:
det
1 x
1 x
12 ... x
1n−1
1 x
2 x
22 ... x
2n−1
1 x
3 x
32 ... x
3n−1
... ... ... ... ...
1 x
n x
n2 ... x
nn−1
= (x
2−x
1)(x
3−x1)...(x
n−x
1)
// Tutaj mamy różnice z x1
* det
1 x
2 x
22 ... x
2n−2
1 x
3 x
32 ... x
3n−2
1 x
4 x
42 ... x
4n−2
... ... ... ... ...
1 x
n x
n2 ... x
nn−2
= (x
2−x
1)(x
3−x
1)...(x
n−x
1)
* (x
3−x
2)(x
4−x
2)...(x
n−x
2)
// Tu z kolei różnice z x2
* det
1 x
3 x
32 ... x
3n−3
1 x
4 x
42 ... x
4n−3
1 x
5 x
52 ... x
5n−3
... ... ... ... ...
1 x
n x
n2 ... x
nn−3
= (x
2−x
1)(x
3−x
1)...(x
n−x
1)
* (x
3−x
2)(x
4−x
2)...(x
n−x
2)
* (x
4−x
3)(x
5−x
3)...(x
n−x
3)
* ...
* (x
n−x
n−1)
* det(1)
// Zredukowaliśmy problem do wyznacznika z macierzy jednowymiarowej
= (x
2−x
1)(x
3−x
1)...(x
n−x
1)
* (x
3−x
2)(x
4−x
2)...(x
n−x
2)
* (x
4−x
3)(x
5−x
3)...(x
n−x
3)
* ...
* (x
n−x
n−1)
Koniec.
25 maj 20:09
dawid: Wow

skąd ty to wszystko wiesz

?
25 maj 20:13
Trivial:
Ten wzór powtarza się ciągle. Rozwiązanie dużego problemu zależy od rozwiązań takiego samego
problemu, tylko mniejszego.

Taktyka znana jako Divide and Conquer (dziel i zwyciężaj).
25 maj 20:17
dawid: Bardziej chodziło mi o to, że radzisz sobie z każdym zadaniem na dowodzenie
25 maj 20:18
Trivial: Zazwyczaj próbuję różnych sposobów zanim wyjdzie. I bez przesady, z każdym na pewno bym sobie
nie poradził.
25 maj 20:21
dawid: Brałeś udział w Olimpiadach Matematycznych

? Od kiedy tak dobrze sobie radzisz
z matematyką

Jeżeli można spytać.
25 maj 20:25
Trivial:
Nie licząc jakichś szkolnych konkursów nie brałem udziału w żadnych olimpiadach. Z matmą zawsze
miałem dość lekko (tzn. wystarczyło że się skupiłem i przeczytałem coś 2−3 razy ze
zrozumieniem).
25 maj 20:28
dawid: Podziwiam Cię

Mam jeszcze coś takiego:
Wykaż, że wyznacznik A jest równy b
1b
2...b
n.
A = | 1 a
1 a
2 ... a
n |
| 1 a
1 + b
1 a
2 ... a
n |
| 1 a
1 a
2 + b
2 ... a
n |
| ... ... .... ... ... |
| 1 a
1 a
2 ... a
n + b
n |
25 maj 20:37
Trivial:
To zadanie jest dużo dużo prostsze niż poprzednie. Możesz sam zrobić.

Podejście podobne,
tylko zadanie samo się rozwiązuje po eliminacji pierwszej kolumny.
25 maj 20:43
dawid: no wtedy otrzymam:
1 a1 a2 ... an
0 b1 0 ... 0
0 0 b2 ... 0
... ... ... ... ...
0 0 0 ... bn
i co dalej?
25 maj 21:03
Trivial:
Masz wyznacznik jak na dłoni. Wyznacznik macierzy trójkątnej to iloczyn diagonali.
1*b1*b2*...*bn
25 maj 21:17
dawid: no ale co z tymi a1, ... itp.?
25 maj 21:18
Trivial: nic.
25 maj 21:24
dawid: a można to jakoś fachowo obliczyć ?

(la pleacem

?)
25 maj 21:26
Trivial: Możesz rozwijać, ale naprawdę nie ma po co. Wyznacznik macierzy trójkątnej można policzyć nawet
z definicji (istnieje tylko jeden niezerowy iloczyn elementów).
25 maj 21:30
dawid: To może ostatnie na dzisiaj:
Przyjmijmy założenie, że AB = In dla macierzy A i B rozmiarów m x n.
a) Wykaż, że układ Bx→ = 0→ ma tylko jedno rozwiązanie, które jest wektorem zerowym.
b) Wykaż, że dla dowolnego b→ o liczbie współrzędnych równych n, układ Ax→ = b→ ma
rozwiązanie.
25 maj 21:37
dawid:
25 maj 22:17
Trivial: Mi na dziś już wystarczy.
25 maj 22:23
dawid: ok
25 maj 22:32
dawid: może dzisiaj
26 maj 15:34
Trivial:
Dzisiaj również raczej nie − muszę skończyć projekt. Ale jeśli już jestem to:
a) Bx = 0 ⇔ ABx = A*0 ⇔ I*x = 0 ⇔ x = 0
b) Ax = b ⇔ Ax = I*b ⇔ Ax = ABb ⇔ x =m.in. Bb
26 maj 16:19
Vizer: Trivial znowu na ostatni czas projekt?
26 maj 16:20
Trivial: Tym razem nie! Ale i tak chce jak najszybciej skończyć.
26 maj 16:22
Trivial: W ogóle ten projekt jest dużo trudniejszy niż myślałem.
26 maj 16:24
dawid: a można wiedzieć co to za projekt

? tak z czystej ciekawości
26 maj 16:38
Trivial: Kompilator prostego języka programowania.
26 maj 16:54