zbadać zbieżność
Pepsi2092: ∑
n=1∞z
n = ∑
n=1∞x
n +i∑
n=1∞y
n −−> szeregi zespolone.
Korzystajac z powyzszego faktu zbadac zbieznosc takiego szeregu:
doprowadziłem ten szereg do takiej postaci
| | 1 | | n−i | | n | | −1 | |
∑n=1∞ |
| =∑n=1∞ |
| = ∑n=1∞ |
| + i ∑n=1∞ |
| |
| | n+i | | n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | |
i teraz z kryterium porównawczego dla tego rzeczywistego:
| | n | |
∑n=1∞ |
| wykazuję rozbiezność |
| | n2+1 | |
| | 1 | |
i dojdę do takiego szeregu ∑ |
| . <−−− czy to jest szereg Dirichleta? Czy ja wgl od |
| | n+1 | |
poczatku źle to zadanie robie ? Jak to dokonczyc ....